"Prevrnuti" kolač sa šljivama i kupinama se lako pravi, a uz kuglu sladoleda od vanile savršena je poslastica za letnje dane.

Sastojci:

45 grama putera, na sobnoj temperaturi

70 grama šećera

180 grama kupina

300 grama šljiva, opranih, bez koštica, isečenih na kriške

Za testo

115 grama putera, na sobnoj temperaturi

200 grama šećera

Dva krupnija jaja

Kašičica ekstrakta vanile

200 grama brašna

Dve kašičice praška za pecivo

Malo cimeta

Sladoled od vanile, za serviranje, ako želite

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pripremite okrugli pleh prečnika tridesetak centimetara, i podmažite ga puterom. Pospite 70 grama šećera, pa složite kupine i kriške šljiva tako da ih ravnomerno rasporedite po plehu.

Mikserom mutite puter i ostatak šećera dok ne dobijete penastu smesu, zatim dodajte jedno po jedno jaje i miksirajte dok se lepo ne sjedini. Zatim dodajte ekstrakt vanile.

Brašno, cimet i prašak za pecivo pomešajte u drugoj činiji, pa dosipajte pomalo u smesu sa jajima, miksirajući sve vreme, tako da dobijete ujednačenu teksturu.

Smesu sipajte u pleh, preko voća, pa pecite oko 60 minuta ili dok čačkalica iz testa ne izađe čista.

Ostavite kolač da se ohladi, a onda prevrnite pleh, tako da kad kolač izvadite voće bude na vrhu. Služiti uz malo sladoleda od vanile.

Imate li vi neki dobar recept za voćne kolače?