U Meksiku ih nazivaju bunjuelos, a spremaju se i u još nekim zemljama, poput Kolumbije i Kube. Evo kako da napravite ove krofnice.

Sastojci:

Tri šolje brašna

Kašičica praška za pecivo

Kašičica soli

Šolja plus kašika šećera

Pola šolje masti

Šolja hladne vode

Dve kašičice cimeta

Ulje za prženje

Priprema:

U posudu pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i kašiku šećera, pa sve dobro izmešajte. Zatim dodajte mast i mutite dok ne dobijete smesu koja podseća na mokar pesak. I dalje muteći, postepeno dodajte vodu dok testo ne postane glatko.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i mesite ga dok ne postane glatko i elastično, a zatim ga pokrijte i ostavite da stoji oko 30 minuta.

U odvojenoj, manjoj posudi, pomešajte cimet i šolju šećera.

Otkidajte komade testa i pravite loptice – od ove količine bi trebalo da vam ispadne dvadesetak loptica.

Na malo pobrašnjenoj površini svaku lopticu razvucite na debljinu od oko centimetar i po. To uradite sa svakom lopticom, a u zatim sipajte dosta ulja u tiganj i zagrejte ga. Svaku krofnu pržite oko 2-3 minuta sa svake strane, da postane braonkasta i krckava.

Prebacujte ih na ubrus koji će pokupiti višak ulja, a zatim krofne uvaljajte u mešavinu šećera i cimeta.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!