Fokača je italijanski specijalitet koji se uglavnom pravi slan – sa začinima, slaninicom i drugim dodacima, ali ga možete napraviti i sa voćem, umesto poslastice.

Sastojci:

Kesica kvasca

250 mililitara mleka (na sobnoj temperaturi)

Devet kašika maslinovog ulja

Kašičica soli

Dve kašičice svežeg ruzmarina

Oko šest šolja brašna

Dve šolje borovnica

Kašičica šećera

Priprema:

U posudu stavite kvasac i sipajte šolju tople vode. Ostavite da naraste, oko pet do osam minuta.

Dodajte mleko, ¼ šolju ulja, so i kašičicu ruzmarina. Umutite sastojke, pa dodajte brašno. Mutite ili mešajte dok testo ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna – testo treba da bude tek pomalo lepljivo.

Prekrijte testo čistom krpom i ostavite da narasta oko sat i po. Zatim podmažite pleh, prebacite testo u pleh i rukama ga odozgo poravnajte – prekrijte i ostavite da narasta još oko 45-60 minuta.

U međuvremenu, zagrejte rernu na 220 stepeni.

Prstima izbušite rupe na testu, pa pospite borovnice odozgo, a zatim poprskajte sa dve kašike ulja. Preostalu kašiku ruzmarina pomešajte sa šećerom i zajedno pospite odozgo.

Pecite oko 25-30 minuta, premažite preostalim uljem odozgo. Ostavite da se prohladi, pa poslužite.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!