Ovaj specijalitet nastao je u 19. veku, a prema predanju napravljen je po želji jedne ugledne dame. 

Naime, davne 1894. godine u restoranu "Demonico’s", prvom restoranu otvorenom u SAD, stalna mušterija Ema Benedikt, supruga kapetana Legranda Benedikta je od šefa kuhinje zatražila da joj pripremi neko novo jelo.

Na pitanje šefa Čarlsa Ranhovera kakvo jelo želi, gospođa je opisala specijalitet koji je danas u svetu poznat pod nazivom "Jaja Benedikt".

Sastojci:
2 jajeta
2 režnja šunke
2 kriške hleba
puter
100 g spanaća
Holandez sos:
2 žumanceta
1 kašika limunovog soka
60 g putera
2 kašike pavlake za kuvanje
so
biber

Priprema:

Holadez sos: Umutiti žumanca, limunov sok i malo soli. Otopiti puter na najtišoj vatri, tek toliko da postane tečan i pomešati ga sa umućenim žumancima. Nekoliko minuta kuvati na pari, uz neprestamo mešanje, dok se umak ne zgusne. Umešati pavlaku i malo mlevenog bibera. Jaja: U ključalu vodu staviti malo soli i  smanjiti vatru. Razbiti jaja i ubaciti ih u vodu, pa brzo i pažljivo skupiti belanca oko žumanaca, da se ne raspadnu. Kuvati oko 5 minuta i izvaditi na kuhinjski papir. U tiganju, na ugrejanom puteru, kratko propržiti šunku. Izvaditi je na kuhinski papir da se ocedi višak masnoće. U istom tiganju propržiti spanać (1-2 minuta), dok listovi ne omekšaju i malo potamne. Zatim ga izvaditi i staviti u cediljku da se ocedi sva tečnost. Tostirane zemičke premazati puterom, staviti spanać, šunku, poširano jaje i preliti ga umakom.