U sosu od vina obično se priprema belo meso, ali ova verzija recepta predviđa batake, koji se polako krčkaju u bogatom sosu od crvenog vina.

Sastojci:

Osam pilećih bataka (oko 900 grama)

240 mililitara pileće supe (od kocke)

Boca suvog, crvenog vina (0,7 l)

Kašika pirea od paradajza

Dva čena belog luka, sitno naseckana

100 grama pečuraka, opranih, očišćenih i iseckanih

Nekoliko stbljika celera, sitno iseckanih

Dve glavice crnog luka, sitno iseckane

Dve šargarepe, iseckane

Tri kašike brašna

Dve kašike ulja

Soli i bibera po ukusu

Pola veze timijana, sitno iseckanog

Priprema:

Piletinu posolite i pobiberite, pa pospite dvema kašikama brašna. U većoj, plićoj šerpi zagrejte ulje, pa pržite piletinu na srednjoj vatri, dok ne porumeni, desetak minuta, pa meso stavite na tanjir.

U šerpu stavite šargarepu, luk, celer, pečurke i beli luk, pa dinstajte mešajući oko 5 minuta. Dodajte pire od paradajza, preostalu kašiku brašna i mešajte dok se ne sjedini, zatim dospite vino, dodajte seckani timijan i ostavite da proključa.

Vratte piletinu u šerpu, i kuvajte na slaboj vatri, okrećući batake povremeno, dok meso sasvim ne omekša, oko sat i po vremena.

Piletinu izvadite na tanjir, pojačajte temperaturu, i sos ostavite da se kuva, mešajući povremeno, do se ne zgusne na otprilike polovinu zapremine.

Vratite piletinu, ostavite još jednom da probije ključ, pa služite toplo, posuto seckanim timijanom.