Za dva dana je Sveti Nikola ili Nikoljdana, kako je još zovu, najzastupljenija slava u našoj zemlji za koju kažu da je pola Srbije slavi, a pola ide u goste.
Tradicionalno, ova krsna slava se obeležava uz posnu trpezu, a ukoliko su vam dosadila klasična jela koja se najčešće pripremaju za ovaj dan, probajte nešto drugačiju verziju nezaobilaznog prebranca.
Sastojci:
750 g belog pasulja
1 sveža paprika
2 dl maslinovog ulja
6 čena belog luka
600-650 g crnog luka
240 g paradajz pelata
8 kesica čaja od nane
6-8 kašičica mlevene crvene paprike
6-7 kašičica biljnog začina
Priprema:
Pasulj potopiti u hladnu vodu veče uoči kuvanja. Isprati ga, sipati vodu i kuvati dok ne provri. Kad provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, a onda prosuti tu vodu i sipati novu, toplu vodu. Ubaciti svežu papriku očišćenu od semenki i peteljke. Ako je potrebno, povremeno dolivati vodu. Kad je pasulj gotov, paprika će biti potpuno raskuvana, pa je izbaciti. Kuvani pasulj procediti i sačuvati tečnost.U posebnu šerpu staviti da se dinstaju beli i crni luk sa 2 dl maslinovog ulja. Kad je luk gotov, dodati mu usitnjen paradajz pelat. Prodinstati još malo, a zatim isključiti vatru. Iseći kesice čaja od nane i sadržaj sipati u šerpu sa lukom. Dodati mlevenu crvenu papriku i začin C. U šerpu sa pasuljem sipati smesu od luka. Dodati 6 dl od tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Dobro promešati, presuti u blago nauljenu vatrostalnu posudu i peći oko 35 minuta na 200 stepeni C.
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu