Kod pripreme jela sa testeninom, veoma je važno da ona bude "al dente". Šta to znači?

Termin "al dente" potiče iz italijanskog jezika i bukvalno se prevodi "na zub". Kada se pasta priprema "al dente", to znači da treba da bude skuvana, ali i dalje čvrsta kad se zagrize.

Sastojci:

1 kg kelja

4 kašike maslinovog ulja

5-6 čenova belog luka

400 g paste

so

biber

kari

kumin

Ostalo:

parmezan

Priprema:

Kelj očistiti, pa iseći na žilijen (rezance). U šerpi zagrejati ulje, pa dodati iseckan beli luk i propržiti da blago požuti. Dodati kelj, smanjiti temperaturu i propržiti dok ne omekša. Dodati začine, pa uz povremeno mešanje, pržiti još kratko. U međuvremenu, u slanoj vodi skuvati testeninu da bude "al dente". Ocediti, a malo vode od kuvanja testenine dodati kelju. U šerpu dodati testeninu, sve dobro izmešati i služiti toplo, po želji posuto parmezanom.