Uz malo truda, oduševićete ukućane ovim ukusnim zemičkama!
Sastojci:
700 grama brašna
Dve kašike šećera
Dve i po kašičice soli
Kašika suvog kvasca
60 grama putera na sobnoj temperaturi
90 grama sode bikabone
Jedno krupnije jaje
Kašika mleka
Krupna so, za posipanje
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer, so i kvasac. Dodajte 350 mililitara tople vode, puter i miksirajte polako žicama za testo dok se smesa lepo ne sjedini, oko tri minuta. Zatim pojačajte brzinu miksera i miksirajte dok ne dobijete sasvim glatko testo, još četiri ili pet minuta.
Veću činiju malo nauljite, prespite testo, pokrijte samoprijanjajućom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi oko sati i po vremena, da naraste.
Radnu površinu pospite brašnom, podelite testo na osam delova, pokrijte čistom krpom i ostavite još desetak minuta. Oblikujte svaki odvojeni deo testa u loptu, malo pritisnite odozgo i pokrijte zemičke samoprijanjajućom folijom, pa ih ostavite da još narastu, oko 45 minuta.
U pleh stavite dva sloja papira za pečenje, a rernu zagrejte na 220 stepeni.
U većoj šerpi zagrejte vodu, dodajte sodu bikarbonu i kad proključa ubacujte po dve zemičke, da se lepo natope, potapajući ih povremeno, i pustite da se kuvaju oko minut. Rupičastom kašikom ih vadite jednu po jednu, i stavljajte u pleh, na papir za pečenje.
U dubokom tanjiru umutite jaje i kašiku mleka, pa premažite svaku zemičku, a zatim je pospite krupnom solju. Nožem napravite "x" na svakoj zemički, pa ih pecite dok ne porumene, dvadesetak minuta.
Pre služenja, sačekajte barem dvadesetak minuta da se malo ohlade, ili ih služite sasvim ohlađene.
Poraz Zvezde i čarke na kraju: Crveno-beli sjajno krenuli pa se skroz ugasili
Posle ovog poraza Zvezda je potonula: Efes izbacio crveno-bele iz plej-of slike, pogledajte tabelu Evrolige!
"Krenuli smo dobro, a onda se desio kolaps!": Sferopulos video dva različita tima, zato je Zvezda izgubila
Partizan pronašao novog trenera: Vraća se u Humsku čovek čiju "bombu" pamti Zvezda?
"Sav javni prevoz u Beogradu će biti besplatan": Šapić najavio veliku promenu od 1. januara