U trenucima kada smo primorani da sedimo kod kuće, mešenje domaćeg hleba je dobrodošla aktivnost koja nam skreće pažnju, a miris domaćeg peciva nešto je čemu niko ne može da odoli!

Predstavljamo vam pet najpopularnijih recepata za domaći hleb! Za ljubitelje domaćeg peciva, preporučujemo i brze projice i pogaču bez kvasca!

HLEB BEZ KVASCA GOTOV ZA POLA SATA

Sastojci:

3 šolje za belu kafu brašna
1 prašak za pecivo
1/2 limenke piva

Priprema:

U brašno dodati prašak za pecivo, pa naliti pivo i promešati da nema grudvica. Izliti u nauljen pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusovih dok lepo ne porumeni, otprilike pola sata.

NAJUKUSNIJI HLEB KOJI SE NE MESI

Sastojci:

380 grama pšeničnog brašna
Kašičica instant kvasca
300 mililitara tople vode
Dve kašičice soli

Priprema:

Pomešajte u činiji brašno, kvasac i so. Dodajte vodu uz mešanje varjačom, dok ne dobijete grudvasto, gusto testo. Probali smo ovaj recept, i testo će vam izgledati neujednačeno, ali ne brinite, baš je kako bi trebalo! Prekrijte činiju prijanjajućom folijom i ostavite je preko noći na sobnoj temperaturi.

Sutradan ćete dobiti naraslo testo puno mehurića. Zagrejte rernu na 230 i stavite posudu za pečenje da se ugreje u njoj. Testo izručite na papir za pečenje, i nemojte da ga mesite, samo ga oblikujte u kuglu. Uhvatite papir za pečenje i zajedno sa testom ga prebacite u zagrejanu posudu. Pecite poklopljeno 30 minuta, zatim skinite poklopac i pecite još desetak minuta.

HLEB BEZ KVASCA SA SEMENKAMA

Sastojci:

1 kg brašna (integralno)
1 - 1,5 kašika soli
800-900 ml mlake vode
prstohvat šećera
2-3 kašičice semenki suncokreta (po želji)

Priprema

Pomešati brašno i semenke (po želji), pa doliti vodu u koju je prethodno razmućena so. Sve dobro izmešati, dodati prstohvat šećera i ponovo izmešati. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti da odstoji najmanje šest sati (najbolje je zamesiti uveče). Naraslo testo premesiti jedno, ostaviti još malo da odstoji, pa oblikovati u veknu i staviti u pleh podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 70-80 minuta.

BRZI HLEB SA SODOM BIKARBONOM

Sastojci:

Četiri šolje pčeničnog brašna
Kašika sode bikarbone
Kašika soli
Četiri kašike maslaca
Dve šolje jogurta
Jedno jaje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, so, sodu zatim dodajte hladni maslac i mutite mikserom dok se ne sjedini. Viljuškom odvojeno umutite jaje i jogurt, i zatim dodajte mešavini brašna. Dobićete veoma vlažnu smesu, ali ne brinite.

Površinu za mešenje pospite brašnom i mesite testo oko dva minuta, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Oblikujte je u kuglu, zarežite površinu i prebacite na pleh sa papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju, a kada kucnete hleb, zvuči kao da je šupalj iznutra.

HLEB BEZ KVASCA KOJI DANIMA OSTAJE SVEŽ

Sastojci:

300 g raženog brašna
100g heljdinog brašna
100g pšeničnog integralnog brašna
1 kašičica sode bikarbone,
500ml mlake vode
2 kašike ulja (idealno maslinovog)
Sok od pola limuna

Priprema:

Prvo pomešati sve suve sastojke, a onda postepeno dodavati mlaku vodu uz stalno mešanje šakom, zatim ulje i limunov sok. Nije neophodno dugo mešati, samo dok se ne sjedine svi sastojci. Ako imate vremena, testo možete ostaviti da odstoji sat-dva, ali neće biti ništa manje ukusno ni ako ga odmah stavite u rernu.

Peći 50 minuta na 220 stepeni Celzijusovih u tepsiji koja je prekrivena aluminijumskom folijom. Nakon toga, skinuti foliju i peći još 20min na 200 stepeni Celzijusovih.

Što se više vrsta brašna meša, hleb (pogača) bude ukusniji, ali ako nemate sve ove vrste, možete mešati i samo dva (300g raženog i 200g integralnog, na primer) ili samo jedno. Dobrodošle su i semenke suncokreta, bundeve, laneno seme, susam, sve po ukusu i želji.

Ovako pripremljen hleb može trajati danima.