Recept za dobar domaći hleb uopšte ne mora da bude komplikovan, naprotiv! Čuveni kuvar Džejmi Oliver kaže da vam za dobar hleb trebaju samo dva sastojka – brašno i kvasac, uz vodu i so, naravno.

Sastojci:

Kesica suvog kvasca

Kilogram oštrog brašna

Priprema:

U veliku posudu sipajte 650 mililitara tekuće vode, pa u to dodajte kvasac i mešajte nekoliko minuta.

U to dodajte veći deo brašna i pola kašičice soli, pa sve izmešajte. Zatim rukama oblikujte loptu, po potrebi dodajući još brašna sve dok testo ne prestane da se lepi.

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i nastavite da ga mesite oko pet minuta, kako bi bilo elastično i glatko.

Opet oblikujte loptu, stavite je u posudu, prekrijte krpom i ostavite oko sat vremena da nadođe.

Nakon toga, kratko premesite testo – oko 20 sekundi. Oblikujte ga po želji, pa ostavite da nadođe još oko 30 sekundi. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni.

Stavite hleb u rernu i pecite oko 35 minuta ili dok ne dobije zlatnu nijansu.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!