Postoje razne kuhinjske cake kada pripremamo i najjednostavnija jela, kao što je komad mesa u tiganju ili rerni. Ali, da li ste znali da profesionalni kuvari imaju čak 8 "tačaka" kojih se pridržavaju kada spremaju krmenadle?

Pratite ih i uvek će biti zlatne i krckave spolja, a meke i sočne iznutra - veoma je jednostavno!

1. Nikada ne kupuju krmenadle bez kostiju

Profesionalni kuvari uvek najpre traže od mesara krmenadle koje su debele najmanje dva do tri centimetra. Kost obavezno ostaje unutra jer kost sprovodi toplotu, pomaže da se meso ravnomernije ispeče i ostane sočnije.

Pročitajte i šta kuvari nikada ne rade s mlevenim mesom!

2. Nikada ne kupuju krmenadle koje deluju suvo

Meso mora biti prošarano masnoćom i ona se mora nalaziti i po rubovima, ona će tokom pripreme služiti kao sopstvena marinada koja pomaže da meso bude ukusno i sočno.

krmenadla na radnoj povrsini
YouTube/ValentinasCorner 

3. Nikada ne spremaju hladne krmenadle

Uvek ih ostave najmanje pola sata na sobnoj temperaturi. Ovo je savet kuvara koji važi za svako meso, uvek ćete dobiti bolje rezultate ako ga u tiganj ili pleh stavite na sobnoj temperaturi, ne direktno iz frižidera.

4. Uvek mariniraju meso

Krmenadle su na "lošem glasu" jer same po sebi nemaju mnogo ukusa. Zato je ključno da barem sat vremena odstoje u marinadi koja sadrži masnoću i kiselinu. Pomešajte maslinovo ulje i sirće, ili sok od limuna, dodajte so, biber i začin po želji. Kiselina će omekšati vlakna mesa i krmenadle će biti meke i ukusne.

5. Uvek brišu krmenadle

Dok "čekaju" tiganj, krmenadle istapkajte papirnim ubrusom, tako će dobiti lepšu koricu, ako su previše vlažne od otapanja ili stajanja u marinadi, rizikujete da počnu da se dinstaju. Obavezno ih i zasecite na ivici, tako ćete sprečiti da se uviju dok se budu pržile. Pročitajte i kako profesionalni kuvari održavaju svoje tiganje tako da dugo traju!

cetiri krmenadle se peku u tiganju
YouTube/ValentinasCorner 

6. Počnu u tiganju, završe u rerni

Da bi krmenadle bile ukusne i sočne, morate brzo da ih zapečete sa svih strana u vrućem tiganju. Ovaj proces će "zatvoriti" spoljašnjost mesa, dobićete karamelizovanu koricu, a sokovi neće moći da izađu iz mesa.

7. Dodaju dva tajna sastojka

Kada ste propržili krmenadle u tiganju, vreme je za rernu. Ovo je ključan korak, svi profesionalni kuvari meso pripremaju najpre u tiganju, ali puste da rerna završi proces pečenja da bi iznutra bilo skuvano. U pleh dodaju malo pileće supe od kocke, i kašiku maslaca direktno na krmenadle. Supa će im dati još malo vlage dok se peku u rerni a zbog maslaca će biti sjajne i još ukusnije.

pecena krmenadla i viljuska
YouTube/ValentinasCorner 

8. Puštaju ih da se odmore

Kao i drugo meso, i krmenadle bi trebalo da nakon pečenja ostanu bar desetak minuta pokrivene folijom, kako bi se sokovi prerasporedili u mesu i svaki deo bi bio ukusan. Nemojte ih seći pre serviranja jer će biti suve.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.