Pogača za Vaskrs koja se jednostavno pravi a divno izgleda na prazničnoj trpezi!

U narodu se naziva i kovržanjak, meka je kao pamuk i ukrašena obojenim jajima. Pravi se vrlo lako, pročitajte recept a ne propustite ni kako se pravilno čestita Vaskrs!

Sastojci:

600 grama pšeničnog brašna
125 grama maslaca
250 mililitara mleka
250 mililitara vode
Paketić svežeg kvasca (ili kesica suvog)
1 kašika šećera
50 mililitara ulja
2 kašičice soli
1 jaje
Obojena jaja za dekoraciju

Priprema:

Kvasac i šećer pomešajte s mlekom i vodom i pustite da zapeni. Dodajte brašno postepeno, kao i so i ulje. Umesite testo i ostavite pokriveno čistom krpom da naraste dok se ne udvostruči. Razvucite testo, premažite ga otopljenim maslacem, pa isecite na trake i urolajte ili ispletite pletenicu. Formirajte okruglu pogaču i u centru napravite rupe u kojima će stajati jaja. Dobar trik je da uzmete drveno jaje ili kuglu od aluminijumske folije, i utisnete oblik jajeta. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 35 minuta, pa kada se malo ohladi stavite jaja u otvore i poslužite.

(MONDO)