Stigao je Uskrs, svi u kući imamo gomilu ofarbanih jaja, i nakon tradicionalnog tucanja vreme je da se nađu na trpezi. 

Pročitajte kako se najzdravije prekida postkako najlakše oljuštiti jaje, a možda se pitate, koliko jaja smemo da pojedemo dnevno? Evo odgovora!

Jedno veće jaje sadrži oko 70 kalorija, 6 grama kvalitetnog proteina, i odličan je izvor osam esencijalnih nutrijenata i karotenoida. Svi dragoceni sastojci jajeta omogućavaju da održavamo težinu pod kontrolom, i potpomažu zdravlje mozga, mišića i očiju, navode nutricionisti.

Zdravi odrasli ljudi mogu da pojedu jedno do dva jajeta dnevno. Malo stariji ljudi mogu jesti dva dnevno, dok oni koji inače ne jedu namirnice životinjskog porekla mogu pojesti i više, sve dok to nije svakog dana.

Jaja su među retkim prirodnim izvorima vitamina D, i sadrže oko šest odsto dnevno preporučene količine. Važna su za decu, naročito devojčice, ali i starije koji ne unose dovoljno proteina.

Dakle, sve dok jedete zdravo i raznovrsno, možete jesti dva jaja dnevno. Ne preterujte i ne uzimajte više od toga jer jaja mogu povisiti holesterol.

Pročitajte i kako da znate da li je kuvanom jajetu istekao rok!

(MONDO)