Italijanska poslastica koja izgleda kao da je upravo napravljena u nekoj vrhunskoj poslastičarnici, zapravo je veoma jednostavna za pripremu. Probajte i uverite se!

Sastojci:

Pakovanje lisnatog testa

Jedno jaje

60 grama šećera

Kesica vanilin šećera

10 grama brašna

200 mililitara mleka

30 grama putera

200 mililitara slatke pavlake

Priprema:

Lisnato testo rastanjite oklagijom, a zatim ga isecite na trake širine oko centimetar i po. Poređajte ih na pleh ostavljajući mali razmak između, a zatim ih pecite oko deset minuta na 200 stepeni. Izvadite ih i ostavite da se prohlade, a u međuvremenu napravite fil.

U posudu stavite jedno jaje, šećer, brašno, vanilin šećer, pa sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine. U to zatim dodajte mleko, ponovo izmešajte i stavite na vatru srednje jačine. Mešajte sve vreme da se ne bi stvorile grumuljice, a kada smesa počne da se steže, dodajte puter i nastavite da mešate. Kada se puter istopi i smesa bude gusta poput skuvanog pudinga, sklonite sa vatre i prespite u posudu. Prekrijte streč folijom i ostavite u frižider da se hladi.

U međuvremenu, u posudi umutite slatku pavlaku, pa je zatim spojite sa ohlađenim filom i umutite.

Na radnu površinu stavite veći komad papira za pečenje, a zatim na uži deo papira nanesite malo fila, preko kojeg ćete poređati šest traka ispečenog testa, ređajući jednu traku do druge.

Odozgo ponovo nanesite fil, pa odozgo stavite pet štapića testa, nanesite sloj fila, pa još četiri štapića. Odozgo i sa strana premažite fil, a zatim ovu poslasticu urolajte sa papirom i stavite u frižider ili zamrzivač da se ohladi i stegne.

Po želji odozgo možete da pospete listiće badema, seckane lešnike, kakao, kokos...

(MONDO)