Maline su ukusne i zdrave. Bogate su antioksidansima, a sadrže i materije koje sprečavaju delovanje enzima značajnih za rast tumora.

U narodnoj medicini se koristi za ublažavanje reumatskih bolova, smanjenje želudačne kiseline, protiv bronhitisa, bolesti mokraćnih puteve i jetre. Zbog biljnih vlakana koje sadrži malina ubrzava rad creva, reguliše nivo šećera u krvi, ali i holesterola. Bogata je vitaminima C, B i A.

Srbija je druga u svetu po proizvodnji malina. Ovih dana pijačne tezge su pune ovog ukusnog i zdravog voća, zato iskoristite priliku i pripremite kolač, sladoled ili sok od malina

Možete ih jesti i sveže, sa ili bez šećera ili šlaga, samo ih dobro, dobro operite.

SLADOLED OD MALINA

Potrebno:

- 400 grama svežih malina

- tri kašike šećera u prahu

- kašika soka od limuna

- 250 mililitara slatke pavlake

- dve kesice vanilin šećera

Priprema:

Maline oprati, a zatim 350 grama izmiksirati u blenderu. U dobijenu kašu dodati šećer i sok od limuna. Umutiti mikserom slatku pavlaku, dodati vanilin šećer, kašu od malina i mešati dok se ne dobije glatka masa. Dobro ohladiti u zamrzivaču, a pre služenja ukrasiti preostalim malinama.

BRZI KOLAČ SA MALINAMA

Potrebno:

- 4 jaja

- 1 šolja ulja

- 1 šolja mleka

- prašak za pecivo

- 2,5 šolje brašna

- 1 šolja šećera

Priprema:

Jaja umutiti penasto i dodati ulje, mleko, šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti i sipati u podmazan pleh (đuveč). Oko kilogram opranih malina pobacati po smesi i peći u zagrejanoj rerni (na 180 stepeni) oko 40 minuta.

Gotov i ohlađen kolač pre služenja posuti šećerom u prahu ili ga ukrasiti šlagom. Takođe, možete ga služiti i uz kuglu čokoladnog ili sladoleda od vanile.

SOK OD MALINA

Potrebno:

- dva kilograma malina

- 1,5 kg šećera

- kesica limuntusa

Priprema:

Sastojke stvaiti u šerpu, poklopiti i ostaviti nekoliko sati, ili tokom cele noći. Nakon toga sok kuvati do ključanja, a zatim skloniti sa šporeta. Kada se ohladi, sok pasirati i procediti kroz gazu, a zatim sipati u čisti šerpu i ponovo kuvati do ključanja. Vruć sok sipajte u zagrejane staklene flaše koje ćete dobro zatvoriti. Umotajte ih u ćebe i ostavite da se ohlade prirodnim putem.