U beogradskom restoranu "Kalemegdanska terasa" možete jesti kao što su nekada putnici čuvenog voza "Orijent ekspres". U ponudi su specijaliteti iz Turske, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije, Nemačke i Francuske.

Mi smo se odlučili za rumunske specijalitete, a od kuvara smo, specijalno za MONDO čitaoce, dobili tri recepta.

MAMALJUGA

U litar blago posoljene vode skuvati 300 grama palente (oko 8, 10 minuta kuvanja). Manji četvrtasti pleh premazati uljem i u njega izliti 1/3 kuvane palente. Posuti red palente, red rendane fete, a potom drugu trećinu palente, još jedan red rendane palente i na kraju zaliti preostalom palentom. Po vrhu posuti fetu i malo naribanog starog kačkavalja, a potom sve zapeći u rerni: 20min na 180, 200  stepeni Celzijusovih.

Pre serviranja jelo preliti rastopljenom mašću u koju ste dodali alevu papriku i mladog luka.

SVINJSKI ODREZAK SA KOLUTOVIMA LUKA I UMAKOM OD PAPRIKE

Potrebno za 4 osobe:

- 8 manjih šnicli od karea

- 200 grana crnog luka

- 200 grama crvene paprike

- 0,2 dcl kisele pavlake

- 1 čen belog luka

- So, biber

Priprema:

Svinjske šnicle blago ispeći na malo ulja sa obe strane. Crni luk i papriku isecite na kolutove i dodajte mesu. Dodajte i sitno iseckan čen belog luka i prodinstajte kratko. Dodajte kiselu pavlaku i pustite da se gustina sosa ujednači. Začiniti po ukusu.

KOLAČ OD LIMUNA

Potrebno za koru:

- 200 grama maslaca

- 200g mlevenog keksa

- 100 grama prah šećera

- kašika cimeta

Potrebno za krem:

- 250 grama prah šećera

- Sok od 8 limuna

- 1/2kg sitnog sira

- ½ maskarpone sira

U dve posude posebno sjediniti masu za koru i masu za fil. U pleh preliti masu za koru, apreko nje fil i peći sat i po na 180 stepeni Celzijusovih.