Jagnjeća kisela čorba

Potrebno:

- 500 g jagnjetine

- 2 šargarepe

- 1 peršunov koren

- Pola celerovog korena

- Glavica crnog luka

- Jedna i po kašika brašna

- Biber u zrnu, so

- Žumance

- Šoljica pirinča

- Pola čaše kisele pavlake

- Kašika soka od limuna ili malo sirćeta

- Peršunov list

- Šoljica ulja

- Malo tucane paprike

Priprema:

Meso isecite i stavite u vodu da se kuva. Kad provri, malo smanjite temperature šporeta, dodajte očišćenu zelen, luk, biber i so. Kuvajte sve dok meso ne postane meko. Jagnjetina je ukusna kada se na dodir dovaja od kostiju. Izvadite meso i procedite supu. Vratite je na šporet, dodajte pirinač. Meso odvojte od kostiju. Dok se meso kuva napravite zapršku: propržite brašno na ulju, dodajte malo tucane paprike i sipajte u supu. Kuvajte, a nakon nekoliko minuta probajte da li treba još da se posoli. Skinite sa šporeta, dodajte žumance umućeno sa pavlakom i limunovim sokom ili sirćetom. Na kraju pospite sitno seckanim peršunovim listom.

Jagnjetina pečena u foliji

Potrebno:

- 2 kg jagnjetine od prednjeg dela

- so, ulje

Prirpema:

Posolite meso, premažite ga uljem i stavite u posudu za pečenje. Sipajte čašu vode. Poklopite posudu folijum tako da vazduh ne može da prodre unutra i sve stavite u zagrejanu rernu. Pecite na umerenoj temperaturi oko dva sata. Kada otvorite foliju, ako je meso meko, skinite foliju i premestite posudu za pečenje na gornju šipku u rerni. Pecite dok meso ne porumeni. Služite uz bareno ili grilovano povrće, sveže salate, mlad luk, rotkvice ili ljute paprike.