
Hlađenje kuvanih jaja
Ukoliko ne želite da kuvano žumance ima zelenu boju, a celo jaje miris sumpora, jaja stavite u hladnu vodu i kuvajte na najjačoj temperaturi. Kada voda provri, poklopite posudu, sklonite sa šporeta i ostavite tako 15 minuta. Jaja pre ljuštenja ostavite deset minuta u hladnoj vodi, savetuje Majkl Rolman, autor knjige "Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient".
Prženje u pravom tiganju
Tiganj od nerđajućeg čelika je sjajan za pripremu jela od mesa i povrća, ali ne i od jaja. Iako koristite puter ili ulje, velike su šanse da će se jaja zalepiti za dno tiganja, a to znači da nećete dobiti savršeno "jaje na oko". Umesto toga, koristite tiganje sa neljepljivim dnom, a za bolji ukus dodajte dve kašike putera.
Nemojte dodavatisirće prilikom poširanja
Ako volite poširana jaja, ovo je osnovno pravilo koje morate usvojiti - ne dodajte sirće u vodu u kojoj poširate jaja. Umesto toga, sirovo jaje pre kuvanja stavite u kašiku i nežno ga spustite u kipuću vodu. Nakon što se skuva izvadite ga, stavite na papirni ubrus da se ocedi pre serviranja.
Ne pecite kajganu na najjačoj vatri
Kako bi kajgana bila "svilenkasta" i sočna, pecite jaja na srednje jakoj vatri. Takođe, za najbolju kajganu potrebno je da umutite jaja pre stavljanja u tiganj. Kajgana je savršeno pečena kada su dve trećine jaja krute, a trećina pomalo tečna.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.