Potrebno:

- 750 gr šecera

- 350 ml vode

- 125 gr gustina

- 1 limun

- Po želji: šaka seckanih oraha, badema, pistaća, karamelizovanog voća ili kašičica cimeta

- Kašika ulja

- 200 gr šećera u prahu za posipanje ratluka ili 300 gr kokosovog brašna


Priprema:

Kristal šećer prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Dodajte gustin rastovren u čaši vode, i nastavite sve da kuvate. Obavezno mešajte, a ratluk je gotov kada počne da se odvaja od zidova šerpe.

Ukoliko želite, možete da dodate šaku iseckanih, krupnije ili sitnije, oraha, pistaća, badema, lešnika...

Masu sipajte u pleh koji ste namazali uljem ili obložili papirom za pečenje.

Ostavite da se skroz ohladi, a potom isecite kocke ili romboide i svaki komad uvaljajte u prah šećer, kojem možete dodati i malo vanile, ili u kokosovo brašno.

Preporučuje se da nož sa sečenje ne bude reckav, a možete i da ga namažete uljem, kako bi komadi bili precizno i uredno isečeni.

Ratluk se služi uz kafu, najbolje prvu jutarnju ili onu nakon ručka. Slaže se i uz čaj, ali ga onda nemojte dodatno zaslađivati.

Veoma je kaloričan i nemojte preterivati, čak i ako niste na dijeti jer ima mnogo šećera. Tek nekoliko kockica dnevno, kada imate potrebu da se malo zasladite.