Hleb je poreklom iz vremena prvobitnih zajednica, o čemu svedoče okamenjeni ostaci pronađeni u pećinama, stari oko 12.000 godina pre Hrista. Recept za prvi "moderan" hleb otkrili su Egipćani, shvativši da će dodavanjem kvasca hleb postati mekši.

 Kao i mnoge druge namirnice, hleb je u Evropu stigao iz Egipta preko antičkih Grka, a koliko je kod nas zastupljen, govori i to da se godišnje u Srbiji pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.

U našoj kulturi hleb zauzima posebno mesto. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju, simbol je dobrodošlice.

U selu Pećinci u Sremu nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.

Ako želite da obeležite Svetski dan hleba, donosimo vam i recept za picu od starog hleba.

Potrebno:

- 10 kriški hleba koji nije svež

- pola litre mleka

- 200 grama krem sira

- 100 grama šunke

- 3 jaja

- parmezan

- ulje, so, origano

Priprema:

Potopite hleb u mleko i poređajte ga u podmazan pleh. Umutite jaja i krem sir i time prelijte hleb. Posolite, prekrijte šunkom i parmezanom. Pecite u dobro zgrejanoj rerni, ne dugo, dok ne vidite da namirnice menjaju boju. Nakon vađenja iz rerne pospite origanom, a možete da dodate i kečap.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.