Povodom obeležavanja Meseca vegana, Džejmi Oliver je na svom sajtu, uz čestitku, objasnio zašto je dobro nekada preskočiti meso, kako on to radi, a dao je i nekoliko recepata za jela bez mesa. 

 Kako sam Džejmi kaže, on ne planira da postane vegetarijanac, ali smatra da režim ishrane ne bi trebalo da bude zasnovan isključivo na mesu i mlečnim proizvodima. Pripremanje vegetarijanskih jela, osim što je jeftinije, pomoći će vam da u organizam unosite više povrća i uopšte, vitamina, kaže slavni kuvar.

VEGANSKA PLJESKAVICA

Potrebno (za četiri osobe):

- 400 grama leblebija

- 340 grama kukuruza

- ½ veze korijandera

- ½ kašičice mlevene paprike

- ½ kašičice mlevenog korijandera

- ½ kašičice mlevenog kima

- Kora jednog limuna

- 3 kašike brašna

- So

- Manja glavica zelene salate

- 2 veća paradajza

- Kečap

- 4 lepinje od integralnog brašna

Priprema:

U blender stavite leblebije i kukuruz, pola veze korijandera. Dodajte začine, koru limuna, brašno i malo soli. Usitnite sve u blenderu dok se sastojci ne sjedine.

Na podlogu pospite malo brašna i smesu iz blendera podelite na četiri jednaka dela, kako biste napravili pljeskavice, debljine oko dva centimetra. Pljeskavice stavite na tacnu i ostavite pola sata u frižider.

Sipajte malo ulja na tiganj i zagrejte ga na srednje jakoj vatri. Pljeskavice pržite oko deset minuta, dok ne dobiju zlatno-braonkastu boju.

Operite zelenu salatu i iseckajte paradajz na kolutove.

Na lepinju stavite kečapa po želji, a potom pljeskavice. Odozgo stavite nekoliko kolutova paradajza, list zelene salate, nekoliko listova korijandera i "zatvorite" lepinju.

Prijatno!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.