Za ovaj recept vam treba natrijum citrat. Možda vam zvuči nepoznato, ali to je oblik soli koji radi kao emulgator (E331). To je sredstvo koje smanjuje kiselost sira i čini da proteini u siru budu lakše rastvorljivi.

Izgleda kao so, ima blago kiseli ukus, a može da se kupi u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i apotekama. Koristi se za limuntus, na primer.

Ako spadate u one koji se hrane zdravo, znajte da ćete ovako uneti u svoj organizam manje natrijuma, veštačkih boja i ostalih štetnih sastojaka, nego kada kupite topljeni sir.

Dakle, uzmite sir koji najviše volite: fetu, gorgonzolu, bri, gaudu, ementaler... a za četiri osobe vam treba 200 grama sira (rendanog), pola kašičice natrijum citrata, oko pola šolje vode, koliko da pokrijete dno manje šerpe (može i pivo ili vino), naćosi.

Sipajte u šerpu natrijum citrar, prelijte vodom, uključite šporet na najjače i kada sadržaj u šerpici provri, dodajte sir i mešajte sve vreme. Brzo će se sir istopiti i pretvoriti u preliv.