Veruje se da je pasulj došao s Inkama sa neke druge planete. U drevnim ćupovima u Južnoj Americi pronađena su zrnevlja veličine kakvu danas ne poznajemo.

Indijanci su, još pre sedam milenijuma, u pasulju videli neobično božanstvo ženskog roda. Stabljika mu se povijala uz kukuruz, koji je muško božanstvo. A te dve biljke ujedinjuju sve važne prehrambene sastojke: spektar belančevina, skrob, šećere...

Pa, šta kažete onda da se "bacite" na pravljenje pirea od ovog "božanstva"? Nudimo vam recept iz knjige "Sportski kuvar":

SASTOJCI:

- 500 grama belog pasulja

- 10 grama belog luka

- 10 grama slatke aleve paprike

- 50 ml maslinovog ulja

- tri grama soli

- 20 grama peršuna

PRIPREMA:

Očišćeni i oprani pasulj potopi uveče u vodu i ostavi da prenoći. Ujutru se pasulj procedi, nalije novom vodom i stavi na šporet da provri.

Pasulj se kuva u ključaloj vodi pet minuta, zatim se ta voda baci, a zatim se doda nova voda. Povremeno proveravati dok se pasulj kuva da li je potrebno dodati još vode.

Kuvati pasulj dok ne omekša, ocediti ga od ovode i izgnječiti ga kao pire.

Zagrejati ulje sa sistno iseckanim belim lukom, dodati tucanu papariku i iseckani peršun, pa zatim sve to kratko propržiti. Sve to dodati izgnječenom pasulju.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.