Potrebno za testo:

- 6 čaša (od dva decilitra) brašna

- po dve čaše mlake vode i mlakog mleka

- po dve kašike šećera i soli

- 8 kašika ulja (suncokretovo, maslinovo...)

- svež kvasac (jedna kocka)

Potrebno za sirup:

- 4 čaše vode

- 4 čaše šećera

- čaša meda (bilo  kog)

Priprema:

U dubljoj činiji prvo pomešajte vodu i kvasac, a potom dodajte ostale sastojke. Rukama umesite testo, a vlažnom kašičicom vadite krofnice i pržite ih u dubokom vrelom ulju. Vadite ih kada dobiju zlatnu boju.

Lukumadese umačite u rashlađeni sirup, koji ćete napraviti tako što ćete u dubljoj šerpici, na srednjoj vatri, rastopiti šećer i med u vodi. Za to će vam trebati od 15 do 20 minuta.

Svaki lukumades treba dobro da upije sirup pre služenja.

Možete ih jesti sa prah šećerom, cimetom, kakaom, mlevenim orasima, topljenom čokoladom, ali i grčikm jogurtom, jer ih tako jedu Grci.

Ali, pre toga bi trebalo da pojedete nešto slano, zar ne?

Možda caciki?

Ovo je recept, od pravog Grka:

Nemaš za grčko more? Imaš za caciki!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.