Erpica je jelo koje se tradicionalno pravi u Sloveniji, tokom jeseni, da bi ga vredni berači nosili u vinograde, da se okrepe posle dugog dana provedenog u poslu.
Reč je o svojevrsnoj pogači, mada neki za erpicu kažu i da je to slovenačka pica. Mi kažemo - da je savršena uz belo vino, ali i pivo ili kiselo mleko.
Erpicu smo probali u Rogaškoj Slatini, odakle izvorno i potiče, s obzirom na to da se radi o području koje bogato vinogradima.
Kao i svaka pogača, i ova je najukusnija kada je topla, ali vam iz iskustva tvrdimo da joj ništa ne fali kada se ohladi - podjednako je ukusna i miriše neodoljivo.
Sastojci:
1 kilogram mešanog brašna
1 kašika šećera
Pola litre vode
Pola litre mleka
1 kašika ulja
1 kašika soli
20 grama kvasca
Čvarci
Priprema:
Kvasac razmutite u malo mleka i dodajte kašiku šećera. Kad se kvasac podigne dodajte ga brašnu, kao i ostale sastojke.
Pleh premažite uljem i ubacite testo razvije o oklagijom. Nožem zasecite blago testo na nekoliko mesta, a potom ga pospite čvarcima. Erpica se peče na 200 stepeni Celzijusovih oko 30 minuta, ili dok ne porumeni.
Imate li vi neki dobar recept za pogaču? Pišite nam!