Ukusna, mirisna, neodoljiva: Tradicionalna slovenačka pogača erpica

Isprobajte ovaj sjajan recept za tradicionalnu slovenačku pogaču sa čvarcima.

Erpica je jelo koje se tradicionalno pravi u Sloveniji, tokom jeseni, da bi ga vredni berači nosili u vinograde, da se okrepe posle dugog dana provedenog u poslu.

Reč je o svojevrsnoj pogači, mada neki za erpicu kažu i da je to slovenačka pica. Mi kažemo - da je savršena uz belo vino, ali i pivo ili kiselo mleko.

Erpicu smo probali u Rogaškoj Slatini, odakle izvorno i potiče, s obzirom na to da se radi o području koje bogato vinogradima.

Kao i svaka pogača, i ova je najukusnija kada je topla, ali vam iz iskustva tvrdimo da joj ništa ne fali kada se ohladi - podjednako je ukusna i miriše neodoljivo.

Sastojci:

1 kilogram mešanog brašna

1 kašika šećera

Pola litre vode

Pola litre mleka

1 kašika ulja

1 kašika soli

20 grama kvasca

Čvarci

Priprema:

Kvasac razmutite u malo mleka i dodajte kašiku šećera. Kad se kvasac podigne dodajte ga brašnu, kao i ostale sastojke.

Pleh premažite uljem i ubacite testo razvije o oklagijom. Nožem zasecite blago testo na nekoliko mesta, a potom ga pospite čvarcima. Erpica se peče na 200 stepeni Celzijusovih oko 30 minuta, ili dok ne porumeni.

Imate li vi neki dobar recept za pogaču? Pišite nam!