Zvezda svakog okupljanja: Brauni kolačići sa karamel prelivom

Toliko su dobri da će svi želeti još!

Evo sjajnog recepta za kolačiće koji se lako spremaju, nisu skupi za pravljenje, a biće zvezda svakog okupljanja.

Sastojci:

85 grama putera

Šolja i po šećera

Pola šolje kakaa

Četiri jaja

Dve kašičice ekstrakta vanile

¾ šolje brašna

Pola kašičice soli

Za karamel preliv:

Šolja šećera

¼ šolje vode

56 grama putera

120 mililitara slatke pavlake

Malo morske soli

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite pleh.

U tiganju srednje veličine, na tihoj vatri, istopite puter. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi oko četiri minuta. Zatim u to dodajte kakao i šećer i dobro izmešajte. Postepeno dodajte jaja i ekstrakt vanile, pa opet mešajte.

U posudi srednje jačine pomešajte brašno i so. Postepeno te suve sastojke dodajte u mešavinu sa jajima i ostalim sastojcima, pa izmešajte da se sve sjedini.

Nalijte u pleh, ravnomerno rasporedite i pecite oko 35-40 minuta. Ostavite da se ohlade.

U međuvremenu, napravite karamel preliv.

U manjem tiganju na vatri srednje jačine stavite šećer i vodu i mešajte da se rastopi. Mešajte konstantno dok ne provri. Malo pojačajte vatru i čekajte dok mešavina ne dobije zlatnu boju, ne mešajte četiri-pet minuta.

Isključite ringlu i u tiganj dodajte slatku pavlaku. Ostavite malo da se ohladi u tiganju, dok ne počne da se zgušnjava, pa zatim prelijte preko ohlađenih brauni kolačića. Odozgo pospite malo morske soli.

Ostavite karamel sos da odstoji oko 20 minuta pre sečenja kolača.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!