Kolač sa čokoladom i orasima - jakog, ali neodoljivog ukusa

Ako volite malo "jače" kolače, onda je ovo pravi recept za vas!

Dok neki vole lagane i kremaste kolače, drugi vole one nešto jače - evo šta vam treba za jedan takav, sa čokoladom i orasima. 

Sastojci:

1 ¼ šolje brašna

¼ kašičice soli

Šest kašika hladne masti

Tri do četiri kašike hladne vode

Za nadev:

170 grama tamne čokolade

400 mililitara kondenzovanog mleka

Četiri žumanca

Kašičica ekstrakta vanile

Šolja seckanih oraha

Za preliv:

Pola šolje smeđeg šećera

230 grama šlaga

55 grama putera

Dva žumanca

Šolja kokosovog brašna

Kašičica ekstrakta vanile

¼ šolje seckanih oraha

Priprema:

U manjoj posudi pomešajte brašno i so, pa u to dodajte mast. Postepeno dodajte hladnu vodu, mešajući, do ne dobijete smesu koja se ne razdvaja. Oblikujte testo u loptu, prekrijte i ostavite u frižideru pola sata.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo i stavite ga u podmazani pleh. Preko stavite foliju (i pasulj, da se folija i testo ne bi podizali tokom pečenja) i pecite ga 11-13 minuta, dok donji deo testa ne počne da dobija braonkastu boju. Sklonite foliju, pa pecite još oko pet-šest minuta. Ostavite da se hladi, a rernu smanjite na 180 stepeni.

Istopite čokoladu i ostavite da se kratko prohladi. U to dodajte mleko, žumanca i ekstrakt vanile, na kraju dodajte i orahe, pa izmešajte. Nalijte preko testa i pecite oko 15-20 minuta. Ostavite da se ohladi oko sat vremena.

U međuvremenu, u manjem tiganju pomešajte smeđi šećer, šlag i puter. Ostavite da provri na vatri srednje jačine, mešajući da se šećer rastopi. Sklonite sa vatre.

U manju posudu izdvojite deo te smese, pa pomešajte sa žumancima, a zatim to sipajte u tiganj sa ostatkom smese i mešajte na vatri srednje jačine. Ostavite dva-tri minuta na šporetu uz konstantno mešanje, sklonite sa vatre, pa u to dodajte kokosovo brašno i ekstrakt vanile. Neka se ohladi desetak minuta, pa nalijte preko kolača, a odozgo pospite seckane orahe.

Kolač ohladite u frižideru pre služenja, kako bi se preliv dovoljno stegao.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!