Napravite ovako PRASENCE da se lepi za prste

Novogodišnja trpeza se ne može zamisliti bez prasećeg pečenja...

Ako se u vašoj kući još uvek slavi Nova godina na tradicionalan način, ovo je recept koji ne sme izostati.

Da bi se dobila hrskava korica, prase premazujte sirćetom ili pivom.

Sastojci:

5 kg sveže prasetine

5 kašičica soli

3 ½ kašike sirćeta

8 kašika ulja

Priprema:

Uključiti rernu na 250 stepeni C. Meso oprati i osušiti papirnim ubrusom. Po površini zaseći kožu unakrsno da se dobije šara na kockice. Na pripremljenu prasetinu dobro utrljati so sa svih strana i staviti u pleh (kožom nagore), prethodno nauljen. Kožicu mesa premazati sirćetom. U pleh sipati hladnu vodu da prekrije dno i staviti u rernu, pa smanjiti temperaturu na 160°C. Peći otprilike 5 h, uz povremeno dolivanje vode. Po potrebi, pred kraj pečenja pojačati temperaturu da se uhvati lepa korica.