Jedino što oduzima vreme prilikom pripreme ovih hlepčića je narastanje testa, ali će vam savršeno mekani zalogajčići biti dovoljna "nagrada" za čekanje!
Sastojci:
Jedna kesica kvasca
Tri kašike mlakog mleka
25 grama putera (istopiti i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi)
Kašika šećera
Dva jaja
30 grama tvrdog sira
Kašika ruzmarina
130 grama belog brašna
110 grama integralnog pšeničnog brašna
Kašičica soli
Ulje za podmazivanje
Dve kašike vode
Jedno žumance
20 grama tvrdog sira
Priprema:
Rastvorite kvasac u mlakom mleku, pa ostavite da stoji oko pet minuta. U to dodajte puter, šećer, dva jaja, 30 grama sira (izrendati) i ruzmarin, pa umutite sastojke.
U odvojenoj posudi pomešajte belo i integralno brašno sa solju, pa polovinu te mešavine pomešajte sa prethodnom mešavinom (sa mlekom). Dobro izmešajte sve, pa dodajte i preostali deo brašna, još mešajte dok se sve dobro sjedini.
Stavite testo na pobrašnjenu površinu, pa ga kratko premesite, da postane glatko. Zatim ga stavite u veću, podmazanu posudu, pa jednom okrenite da bi ulje bilo sa svih strana testa. Ostavite testo da narasta na toplom oko sat i 15 minuta.
Nakon toga, testo stavite na pobrašnjenu površinu, pa ga isecite na 12 jednakih delova. Od svakog dela napravite lopticu, pa ih poređajte u podmazan pleh, ostavljajući malo razmaka između. Prekrijte i ostavite testo da narasta još oko sat vremena.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Pomešajte dve kašike vode sa žumancetom, pa premažite hlepčiće ovom mešavinom. Odozgo narendajte 20 grama sira, pa pogačice pecite oko 13 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite da se ohlade, pa poslužite.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!