ORIGINALAN recept za slatkiš iz snova: Napravite njujorški čizkejk

Svi volimo čizkejk, ali da li ste probali ovaj recept?

Kolač koji je postao planetarno popularan zahvaljujući američkim filmovima.

Iako mnogi misli da je Amerika kolevka ove poslastice koja kombinuje posebnu vrstu sira i keks, čizkejk zapravo potiče iz antičke Grčke...

Sastojci:

Podloga:

150 g keksa po izboru

100 g putera

1 kašika šećera

Fil:

750 g punomasnog sirnog namaza

100 g kisele pavlake sa 20 % m.m.

1 kesica vanilin šećera

3 kašike limunovog soka

narendana kora 1 limuna

4 veća jaja

3 kašike skrobnog brašna

175 g šećera

Priprema:

Keks samleti i pomešati sa šećerom i omekšalim puterom. Smesu istresti u tepsiju, poravnati i staviti u frižider. Sirni namaz ručno izmešati s kiselom pavlakom, sokom i narendanom korom od limuna. U drugoj posudi varjačom penasto umutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i skrobnim brašnom. Zatim, sjediniti te dve smese, dobro promešati varjačom i izliti na podlogu od keksa. Staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, 15 minuta. Zatim, smanjiti temperaturu na 140-150 stepeni C (bez otvaranja rerne) i peći još nekih 50 minuta do sat vremena (dok kolač ne bude više želatinast na dodir). Kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi, a zatim staviti u frižider do služenja. Po želji, preliti voćnim sirupom ili ukrasti kriškama pomorandže.