Iako je najčešće pripremamo s krompirom, zapravo originalni recept za musaku potiče iz Grčke, a glavna "zvezda" ovog jela zapravo je plavi patlidžan!
Odvojite malo više od sat vremena za ukusan ručak koji će vam potrajati i narednog dana.
Sastojci:
3 veća plava patlidžana
ulje
so
2 jajeta
1 šoljica brašna
Fil:
400-500 g mešanog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
crvena mlevena paprika
biber
biljni začin
so
veza peršunovog lista
3 jajeta
1 šoljica mleka
1 kašika milerama
Priprema:
Oljušten patlidžan iseći na tanke listove, posoliti i ostaviti da odstoji pola sata. Svaki listić uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i pržiti u vrelom ulju. Sitno isečen crni luk propržiti na ulju, pa dodati mleveno meso, biber, soli, malo biljnog začina, mlevenu crvenu papriku i, na kraju, vezicu sitno isečenog peršunovog lista. U podmašćenu posudu staviti 2-3 reda pohovanih patlidžana, pa preko proprženo meso i odozgo opet patlidžane. Umutiti jaja, dodati mleko, pa time preliti musaku. Preko staviti kašiku milerama i peći u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.