Kod pripreme jela sa testeninom, veoma je važno da ona bude "al dente". Šta to znači?
Termin "al dente" potiče iz italijanskog jezika i bukvalno se prevodi "na zub". Kada se pasta priprema "al dente", to znači da treba da bude skuvana, ali i dalje čvrsta kad se zagrize.
Sastojci:
1 kg kelja
4 kašike maslinovog ulja
5-6 čenova belog luka
400 g paste
so
biber
kari
kumin
Ostalo:
parmezan
Priprema:
Kelj očistiti, pa iseći na žilijen (rezance). U šerpi zagrejati ulje, pa dodati iseckan beli luk i propržiti da blago požuti. Dodati kelj, smanjiti temperaturu i propržiti dok ne omekša. Dodati začine, pa uz povremeno mešanje, pržiti još kratko. U međuvremenu, u slanoj vodi skuvati testeninu da bude "al dente". Ocediti, a malo vode od kuvanja testenine dodati kelju. U šerpu dodati testeninu, sve dobro izmešati i služiti toplo, po želji posuto parmezanom.