Domaći slani štapići u kojima će svi uživati prave se veoma jednostavno, a jedino što oduzima vreme u njihovom spremanju je narastanje testa.
Sastojci:
Šolja + dve kašike vode
Kašičica i po suvog kvasca
Dve kašike šećera
45 grama putera (istopljenog)
Kašičica i po soli
360 grama brašna
Za premaz:
40 grama putera
Pola kašičice soli
¼ kašičice belog luka u prahu
¼ kašičice suvog začina
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte sve sastojke za testo i umutite na nižoj brzini miksera (žicama za testo). Zatim povećajte brzinu i mutite još oko sedam minuta, dok testo postane glatko i elastično.
Prebacite testo u nauljenu posudu i prekrijte, pa ostavite da narasta oko sat i po.
Zatim naraslo testo podelite na 12 porcija, pa svaki komadić valjajte među rukama, da napravite oblik štapića.
Poređajte štapiće na pleh obložen papirom za pečenje, pa ostavite tako da narastaju još oko sat vremena. U međuvremenu zagrejte rernu na 200 stepeni, pa pecite štapiće oko 12 minuta.
Dok se štapići peku, pomešajte rastopljeni puter sa solju i lukom u prahu, suvim začinom. Čim izvadite štapiće iz rerne odmah ih premažite i poslužite tople.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!