Kuhinja

Raskošan ukus čokolade i nugata: Kremasta torta od lešnika

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Topi se u ustima!

Ni previše slatka, niti nedovoljno bogatog ukusa.

Savršena poslastica u kojoj će uživati vaši ukućani.

Sastojci:

Kora:

6 belanaca

5 kašika šećera

5 kašika brašna

4 kašike mlevenih lešnika

par kapi ekstrakta vanile

1/2 praška za pecivo

Preliv:

1 1/2  dl vrućeg mleka

Fil:

6 žumanaca

4 dl mleka

120 g sitno mlevenih lešnika

130 g čokolade

120 g šećera

1 vanilin šećer

2 kesice želatina

500 ml pavlake za šlag

Glazura:

200 g čokolade

ulje

Priprema:

Belanca ulupati u čvrst sneg, pa im dodati šećer i ekstrakt vanile. Pomešati brašno s lešnicima i praškom za pecivo, pa lagano mešajući dodati belancima. Smesu izliti u kalup prečnika 26 cm i peći na 180 stepeni C, oko 10 minuta. Vruću koru preliti vrelim mlekom. Fil: Žumanca pomešati s obe vrste šećera i malo mleka. Ostatak mleka staviti da proključa. Želatin preliti s 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Kad mleko proključa, smanjiti vatru, pa lagano mešajući sipati smesu od žumanaca. Kuvati još 2 minuta na laganoj vatri. U vrelu smesu dodati iseckanu čokoladu, pa kad se rastopi dodati želatin. Dobro umutiti mikserom. Pavlaku ulupati u šlag i sjediniti s filom. Lagano umešati mlevene lešnike. Ohlađen fil istresti na koru (uokvirenu obručem) i staviti u frižider da se stegne. Sa stegnute torte ukloniti obruč i preliti je čokoladnom glazurom.

Tagovi