Ni previše slatka, niti nedovoljno bogatog ukusa.
Savršena poslastica u kojoj će uživati vaši ukućani.
Sastojci:
Kora:
6 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika brašna
4 kašike mlevenih lešnika
par kapi ekstrakta vanile
1/2 praška za pecivo
Preliv:
1 1/2 dl vrućeg mleka
Fil:
6 žumanaca
4 dl mleka
120 g sitno mlevenih lešnika
130 g čokolade
120 g šećera
1 vanilin šećer
2 kesice želatina
500 ml pavlake za šlag
Glazura:
200 g čokolade
ulje
Priprema:
Belanca ulupati u čvrst sneg, pa im dodati šećer i ekstrakt vanile. Pomešati brašno s lešnicima i praškom za pecivo, pa lagano mešajući dodati belancima. Smesu izliti u kalup prečnika 26 cm i peći na 180 stepeni C, oko 10 minuta. Vruću koru preliti vrelim mlekom. Fil: Žumanca pomešati s obe vrste šećera i malo mleka. Ostatak mleka staviti da proključa. Želatin preliti s 8 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri. Kad mleko proključa, smanjiti vatru, pa lagano mešajući sipati smesu od žumanaca. Kuvati još 2 minuta na laganoj vatri. U vrelu smesu dodati iseckanu čokoladu, pa kad se rastopi dodati želatin. Dobro umutiti mikserom. Pavlaku ulupati u šlag i sjediniti s filom. Lagano umešati mlevene lešnike. Ohlađen fil istresti na koru (uokvirenu obručem) i staviti u frižider da se stegne. Sa stegnute torte ukloniti obruč i preliti je čokoladnom glazurom.