Starinski recept naših baka.
Ako volite malo masnije testo, umesto sira, možete da koristite i stariji kajmak...
Sastojci:
500 g brašna
½ manjeg pakovanja svežeg kvasca
1 ravna kašika soli
1 ravna kašika + 1/2 kašičice šećera
3 jajeta
3 kašike rastopljene masti
mlaka voda
250 g kozjeg sira
2 dl milerama
Priprema:
Razmutiti kvasac u malo mlake vode sa ½ kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Pomešati brašno, 1 kašiku šećera, so, 1 jaje, 2 kašike masti i nadošli kvasac i umesiti meko tosto. Ostaviti da odstoji na toplom oko 20-30 minuta. Nadošlo testo razviti na pravougaonik debljine 1 cm. Premazati ga sa 1 kašikom rastopljene masti, presaviti na pola, opet premazati mašću, presaviti ponovo na pola i ostaviti da odstoji. Testo razvaljati u većem plehu, prethodno dobro podmazanom. Sjediniti kozji sir, 2 jajeta, mileram i sve dobro izmešati. Pripremljenom smesom premazati testo, pa kalupima vaditi zvezdice. Peći u rerni zagrejanoj na 200-220 stepeni C, oko 20 minuta.