Raskošna torta iz bakinog kuvara.
Odvojite vreme za pripremu ove jedinstvene poslastice, nećete se pokajati!
Sastojci:
Kore:
220 g oraha
6 jaja
100 g šećera
120 g brašna
1 kašika ruma
Fil:
350 ml mleka
3 kašike soka od limuna
1 kašika narendane kore limuna
1 1/2 kašičica cimeta
170 g mlevenih oraha
2 vanilin šećera
3 kašike ruma
300 g putera
100 g šećera
60 g brašna
1/2 kašičice narendanog muskatnog oraščića
Priprema:
Belanca ulupati u čvrsti sneg i umešati pola količine šećera. Žumanca penasto umutiti sa preostalim šećerom i dodati rum. U smesu od žumanca naizminčno dodavati brašno i sneg od belanaca, a na kraju i mlevene orahe. Izliti u pripremljen kalup i peći na 180 stepeni C oko 35 minuta. Fil: Brašno, šećer, vanilin šećer i 150 ml hladnog mleka dobro umutiti mikserom. Ostatak mleka skuvati, pa u njega izliti pripremljenu smesu i kuvati (uz mešanje) na laganoj vatri 6-7 minuta, dok se ne dobije gust fil. U ohlađen fil dodati mlevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koru i sok, kao i penasto umućen puter. Ohlađenu koru preseći na tri dela, pa nafilovati tortu. Celu tortu premazati filom, a sa strane posuti iseckanim orasima.