Raskošan ukus čokolade: Jednostavna bečka torta

Pravi se lako, a jede odmah!

Donekle podseća na čuvenu saher tortu, ali je nešto jednostavnije pripreme.

Umesto džema od višanja možete koristiti i onaj od šljiva, kajsija i sl.

Sastojci:

70 g prezli

3 kašike ruma

200 g putera

4 kašike + 120 g šećera

8 jaja

130 g otopljene čokolade

200 g mlevenih badema

Glazura:

125 g čokolade

60 g putera

1 kašika ulja

Priprema:

Prezle preliti rumom i promešati. Umutiti puter sa 4 kašike šećera. Dodati 3 jajeta i otopljenu čokoladu. Postepeno umešati 5 žumanaca. Lagano dodati sneg od 5 belanaca i 120 g šećera. Dodati mlevene bademe i prezle. Peći 20 minuta na 180 stepeni C, pa smanjiti na 170, i peći još 25 minuta. Ohlađeno testo prerezati na pola, premazati marmeladom od višanja (oba dela) i spojiti. Napraviti glazuru čokolade, putera i ulja i preliti tortu.