Donekle podseća na čuvenu saher tortu, ali je nešto jednostavnije pripreme.
Umesto džema od višanja možete koristiti i onaj od šljiva, kajsija i sl.
Sastojci:
70 g prezli
3 kašike ruma
200 g putera
4 kašike + 120 g šećera
8 jaja
130 g otopljene čokolade
200 g mlevenih badema
Glazura:
125 g čokolade
60 g putera
1 kašika ulja
Priprema:
Prezle preliti rumom i promešati. Umutiti puter sa 4 kašike šećera. Dodati 3 jajeta i otopljenu čokoladu. Postepeno umešati 5 žumanaca. Lagano dodati sneg od 5 belanaca i 120 g šećera. Dodati mlevene bademe i prezle. Peći 20 minuta na 180 stepeni C, pa smanjiti na 170, i peći još 25 minuta. Ohlađeno testo prerezati na pola, premazati marmeladom od višanja (oba dela) i spojiti. Napraviti glazuru čokolade, putera i ulja i preliti tortu.