Za ovaj recept neće vam biti potrebno mnogo vremena, ali ni sastojaka. Meke pogačice, i to bez kvasca, u vreme kada je nestašica istog, idealan su doručak ili večera.
RECEPT
250 gr brašna
60 gr margarina ili butera
1 čaša (2 dl) kiselog mleka
1 jaje
kesica praška za pecivo
kašičica soli
susam ili kim za posipanje
Način pripreme: U dubljoj širokoj posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo i so, pa dodajte margarin ili buter koji ćete malo ranije izvaditi iz frižidera. Dodati kiselo mleko, pa nastaviti mesiti testo sve dok ne postane rastresito i prestane da se lepi za ruke. Pokriti ga krpom, ostaviti na sobnoj temperaturi 20 minuta, a onda desetak minuta u frižideru.
Rernu uključite na 250 stepeni Celzijusa, razvucite testo na pola centimetra debljine, pa čašom vadite pogačice. Njih stavite u podmazani pleh, pa ih sve premažite umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom.
Čim ubacite pogačice u rernu, smanjite temperaturu na 200 Stepeni Celzijusa i pecite ih 20 minuta.
Idealno ih je poslužiti uz neki mlečni namaz.