Savršena kombinacija mekih kora i ukusnog krema od vanile.
Krempita je zaista slatkiš koji se topi u ustima, a najbolji recept za ovaj neodoljivi kolač nudi vam Stvar ukusa.
Sastojci za koru:
6 kašika brašna
6 kašika šećera
6 žumanaca
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
150 ml mleka
75 ml ulja
Sastojci za fil:
1 l vode (odvojeno 350 ml i 650 ml)
4 pudinga od vanile
300 g šećera
6 belanaca
Priprema:
Počnite sa pripremom kore tako što ćete izmiksati 6 žumanaca, nakon toga ubacite 6 kašika šećera, vanilin šećer, ulje, pa nastavite da mutite. Dodajte mleko i sjedinite, pa sipajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Umutite da se dobije homogena smesa. Zatim smesu sipajte u posudu za pečenje. Pecite na 180°C 15-20 minuta. Dok se kora peče pipremite fil. U 350 ml vode razmutiti 4 pudinga od vanile. U šerpu dodati preostalih 650 ml vode i šećer i počnite sa zagrevanjem. Ubacite razmućen puding u šerpu i mešati dok se ne zgusne. Sve to radite na srednjoj temperaturi. Zatim umutite belanca i šećer u čvrst šne i dodajte postepeno puding, pa mutite sve vreme dok se smese ne sjedine. Takav fil prelijte preko ispečene kore, ostavite krempitu u frižideru 2 sata. Po želji pospite kakao prahom.