Recept za dobar domaći hleb uopšte ne mora da bude komplikovan, naprotiv! Čuveni kuvar Džejmi Oliver kaže da vam za dobar hleb trebaju samo dva sastojka – brašno i kvasac, uz vodu i so, naravno.
Sastojci:
Kesica suvog kvasca
Kilogram oštrog brašna
Priprema:
U veliku posudu sipajte 650 mililitara tekuće vode, pa u to dodajte kvasac i mešajte nekoliko minuta.
U to dodajte veći deo brašna i pola kašičice soli, pa sve izmešajte. Zatim rukama oblikujte loptu, po potrebi dodajući još brašna sve dok testo ne prestane da se lepi.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i nastavite da ga mesite oko pet minuta, kako bi bilo elastično i glatko.
Opet oblikujte loptu, stavite je u posudu, prekrijte krpom i ostavite oko sat vremena da nadođe.
Nakon toga, kratko premesite testo – oko 20 sekundi. Oblikujte ga po želji, pa ostavite da nadođe još oko 30 sekundi. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni.
Stavite hleb u rernu i pecite oko 35 minuta ili dok ne dobije zlatnu nijansu.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!