Ukoliko nemate lišće vinove loze, pripremite ih od zelja. Jednako su ukusne!
Sastojci:
lišće vinove loze (može i zelje)
500 g mlevenog junećeg mesa
3 glavice crnog luka
1 šoljica za kafu pirinča
1 kašika biljnog začina
so
biber
1 kašičica mlevene crvene paprike
100 g putera
1 dl maslinovog ulja
1 vezica peršuna
2 paradajza
Priprema:
U šerpu sa mlakom vodom staviti lišće vinove loze, posoliti i prokuvati, povremeno pažljivo okrećući lišće. Kad prokuva, skloniti s vatre, ocediti lišće i ostaviti da se ohladi. Na puteru propržiti iseckan crni luk. Dodati biljni začin, mlevenu crvenu papriku, biber i posoliti po ukusu. Prohladiti, pa sjediniti s mlevenim mesom, pirinčem i iseckanim peršunom. Stavljati po kašiku smese na listove vinove loze i uviti u sarmice. Poređati u šerpu, dodati iseckan paradajz, vodu, maslinovo ulje i ostaviti da se na tihoj vatri kuva (30-40 minuta). Kad je kuvano, staviti na 10 minuta u rernu zagrejanu na 150 stepeni C, da se malo zapeku.