Uvek dobra ideja: Sarmice od vinovog lišća i mlevene junetine

Lagane i istovremeno zasitne.

Ukoliko nemate lišće vinove loze, pripremite ih od zelja. Jednako su ukusne!

Sastojci:

lišće vinove loze (može i zelje)

500 g mlevenog junećeg mesa 

3 glavice crnog luka 

1 šoljica za kafu pirinča 

1 kašika biljnog začina 

so

biber

1 kašičica mlevene crvene paprike

100 g putera

1 dl maslinovog ulja 

1 vezica peršuna 

2 paradajza

Priprema:

U šerpu sa mlakom vodom staviti lišće vinove loze, posoliti i prokuvati, povremeno pažljivo okrećući lišće. Kad prokuva, skloniti s vatre, ocediti lišće i ostaviti da se ohladi. Na puteru propržiti iseckan crni luk. Dodati biljni začin, mlevenu crvenu papriku, biber i posoliti po ukusu. Prohladiti, pa sjediniti s mlevenim mesom, pirinčem i iseckanim peršunom. Stavljati po kašiku smese na listove vinove loze i uviti u sarmice. Poređati u šerpu, dodati iseckan paradajz, vodu, maslinovo ulje i ostaviti da se na tihoj vatri kuva (30-40 minuta). Kad je kuvano, staviti na 10 minuta u rernu zagrejanu na 150 stepeni C, da se malo zapeku.