Recept su ranije spremale naše mame i bake, dok je ova poslastica sada nepravedno gurnua u zapećak modernijim varijantama deserta. Spremite krofne, prisetite se detinjstva!
Sastojci:
Pola kilograma brašna
250 mililitara mleka
Kesica suvog kvasca
Kašika šećera
Jedno jaje
Malo soli
Ulje za prženje
Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudu sipajte brašno, kvasac, šećer i so, pa izmešajte. Zatim dodajte jaje, mleko ugrejte da bude mlako i postepeno ga dodajte u brašno, dok ne dobijete glatko testo.
Prekrijte testo krpom i ostavite da narasta oko sat vremena. Nakon toga, testo premesite, stavite malo brašna na radnu površinu i razvucite ga da bude otprilike debljine prsta.
Čašom vadite krugove testa, prekrijte ih krpom i ostavite da narastaju oko 15 minuta. Zatim ih okrenite na drugu stranu, pa ostavite još 10-15 minuta.
U tiganju zagrejte dosta ulja – krofne moraju da budu prilično potopljene u ulje. Kada ubacite testo u tiganj, poklopite ga i ostavite kratko, dok donja strana krofni ne porumeni. Okrenite ih na drugu stranu i ostavite otvoren tiganj dok se ne isprže.
Postupak ponavljajte dok ne ispržite sve krofne, i vadite ih na papirni ubrus koji će upiti višak ulja.
Ostavite kratko da se prohlade, pospite šećerom u prahu i uživajte u sjajnoj poslastici!
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti
Mondo ukrštenica za 22. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama