Jednostavan recept za ukusne kolačiće koji se prave za dvadesetak minuta, a peku još toliko!
Sastojci:
Za testo
Malo ulja
150 grama opranih, očišćenih i iseckanih jagoda
Kašika soka od limuna
100 grama šećera, plus jedna kašika odvojeno
250 grama brašna
Pola kašičice praška za pecivo
Navrh noža soli
110 grama putera, na sobnoj temperaturi
55 grama smeđeg šećera
Jedno veće jaje
Kašičica ekstrakta vanile
Za fil
Četiri kašike krem sira, na sobnoj temperaturi
Tri kašike šećera
Narendana korica jednog limuna
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U pleh stavite papir za pečenje, i lako nauljite.
U manjoj činiji pomešajte iseckane jagode, sok od limuna i kašiku šećera, ostavite da odstoji desetak minuta, pa ocedite višak soka.
U drugoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. U trećoj, mikserom mutite puter, preostali beli i smeđi šećer, dok ne dobijete penastu smesu. Dodajte jaje i ekstrakt vanile, mutite da se sjedini, a zatim polako dodajte prosejano brašno, miksirajući sve vreme, dok ne dobijete ujednačeno testo. Dodajte jagode, pažljivo mešajući varjačom.
U odvojenoj posudi, pomešajte krem sir, šećer i koricu limuna, i mutite dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu.
Smesu za testo odvajajte kašikom, trebalo bi da dobijete 24 komada, i stavljajte na radnu površinu, poravnajte ih, tako da dobijete malo deblje krugove. Na 12 komada, stavite po kašičicu i po fila od sira, pa poklopite sa preostalih 12 krugova, i spojite ivice, da fil ne iscuri.
Stavite u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 18 do 20 minuta, ili dok kolačići ne porumene.