Ukusna i aromatična: Pastirska pita sa piletinom

Kad je jednom napravite, pravićete je stalno!

Isprobajte ovaj jednostavan recept za pastirsku pitu sa piletinom. Pastirska pita je tradicionalno englesko jelo od mlevenog mesa, sa koricom od pire krompira. Obično se pravi sa junetinom, a mi vam donosimo "varijaciju na temu" sa mlevenim ili sitno seckanim pilećim belim mesom, koja je odličan izbor za večeru.

Priprema se pola sata, a onda je stavite u rernu na četrdesetak minuta i imate ukusan obrok za celu porodicu.

Sastojci:

Za pire

680 grama krompira, opranog i očišćenog

So

Četiri kašike otopljenog putera

60 mililitara mleka

60 grama pavlake

Mleveni crni biber

125 grama narendanog kačkavalja

Za fil

Kašika maslinovog ulja

Glavica crnog luka, sitno iseckanog

Dve šargarepe, oprane, očišćene i iseckane na kockice

Dva čena belog luka, sitno iseckana

Dva manja paškanata, oprana, očišćena i iseckana na kockice

Kašika svežeg timijana, sitno iseckanog

Kašičica žalfije

180 mililitara suvog belog vina

680 grama mlevenog ili sitno seckanog belog mesa

Tri kašike brašna

180 militara pileće supe iz kocke

Kašika svežeg peršuna, sitno iseckanog

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Prvo napravite pire krompir. U većoj šerpi skuvajte krompir, posolite, a kad bude sasvim mekan, odlijte vodu. Izgnječite ga u ujednačenu smesu, bez grudvica, dodajte otopljen puter, mleko i pavlaku. Pobiberite po ukusu, dodajte 100 grama narendanog kačkavalja, promešajte pa ostavite sa strane.

U većoj šerpi koja može u rernu, zagrejte ulje. Dodajte luk, pargarepu, paškanat, beli luk, pa dinstajte dok ne povrće ne omekša. Dodajte timijan i žalfiju, i dinstajte kratko, a zatim sipajte belo vino i kuvajte oko dva minuta.

Mleveno ili sitno iseckano belo meso dodajte u šerpu, pa dinstajte dok meso ne bude skoro gotovo. Pospite brašno po mesu, promešajte da bude ravnomerno raspoređeno, dinstajte još minut, dva, pa dodajte supu iz kocke.

Na srednjoj vatri, kuvajte dok ne proključa i ne počne da se zgušnjava. Meso prekrijte pire krompirom u ravnomernom sloju, pospite ostatkom narendanog kačkavalja, pa pecite u rerni dok krompir ne poprimi zlatnožutu boju, oko 40 minuta.

Služite toplo, posuto seckanim peršunom.