Brzo i lako

Prolećni tart sa jagodama

Autor Zora Ćirković

Desert sa ukusom proleća!

Isprobajte ovaj jednostavan recept za savršeno ukusan tart sa jagodama!

Sastojci:

Za koru

160 grama brašna

50 grama šećera

Pola kašičice soli

150 grama putera, na sobnoj temperaturi

Možda će vas zanimati

Za fil

120 mililitara slatke pavlake

450 grama maskarpone sira

50 grama šećera

Sok i narendana korica jednog limuna

Kašičica ekstrakta vanile

Za glazuru:

Tri kašike džema od jagoda

Tri kašike vode

700 grama jagoda, opranih, očišćenih i isečenih na polovine ili četvrtine

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U većoj činiji, pomešajte brašno, šećer i som. Dodajte otopljeni puter i mikserom (žicama za testo) na srednjoj brzini mutite, dok ne dobijete ujednačeno testo. Razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini, pa ga stavite u pleh za tart prečnika oko između 25 i 27 centimetara, i pritisnite tako da se formira lep oblik kore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni između 25 i 30 minuta, ili dok ne porumeni. Ostavite koru da se sasvim ohladi.

U međuvremenu, napravite fil. U većoj činiji, mikserom mutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrst sneg. U drugoj činiji, mikserom umutite krem sir, šećer, sok i koricu limuna i ekstrakt vanile. Dodajte slatku pavlaku, pa mutite još malo, da dobijete ujednačen krem. Sipajte krem u koru za tart, i ravnomerno rasporedite, pa odozgo složite isečene jagode. Džem od jagode pomešajte sa tri kašike vode, pa zagrejte da se lepo sjedini, a zatim prelijte preko jagoda.

Ostavite tart da se dobro ohladi, pa služite.

Tagovi