Kuhinja

Doručak za prave gurmane: Pita sa jajima, slaninicom i sirom

Autor Nataša Petrović

Sprema se lako, a jedno je sigurno - itekako će vas zasititi!

Evo kako da spremite ukusan doručak za šest osoba bez pomuke!

Možda će vas zanimati

Sastojci:

Kašika maslinovog ulja

Glavica crnog luka

350 grama slanine

450 grama lisnatog testa

Oko 300 grama kačkavalja

Osam jaja

120 mililitara pavlake za kuvanje

Priprema:

Zagrejte malo ulja u tiganju, pa propržite luk. Dodajte slaninicu i ostavite oko pet minuta, da dobije braonkastu boju. Sklonite sa vatre.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, a pleh podmažite. Testo malo istanjite, pa stavite tako da prekrije dno pleha, ostatak testa odsecite. Preostali deo testa podelite na tri jednake trake, pa ga stavite uz ivice pleha.

Na testo stavite polovinu slanine i luka, pa pospite oko 100 grama kačkavalja. Umutite četiri jaja sa pavlakom, pa i njih dodajte, kao i preostali deo slaninice i luka. U ovoj mešavini napravite četiri udubljenja, pa u svako od njih razbijte po jedno jaje, odozgo pospite preostali sir. Stavite malo bibera po želji, a zatim ivice testa savijte malo preko nadeva, tek toliko da zadrži da nadev ne pada sa strane.

Pecite pitu oko 45-50 minuta ili dok pita ne bude čvrsta na dodir. Ostavite da se prohladi i poslužite.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!