Recept

ČETIRI RECEPTA ZA NAJUKUSNIJU ZIMNICU OD PARADAJZA: Neka vaša jesenja gozba bude najbolja!

Autor Natalija Nikolić

Ukoliko više nemate inspiraciju u pornalaženju povrća za zimnice ili želite prvi put da je pravite, mi smo pronašli četiri načina na koji možete iskoristiti pardajz za vašu jesenju trpezu.

Naravno da je lakše kupiti zimnicu u prodavinici, ali ova četiri recepta se prave brzo i lako, a ukus ne može da se poredi sa kupovnim!

ZIMNICA OD ZELENOG PARADAJZA

Sastojci:

1 manja šoljica soli

5 dl ulja

5 dl sirćeta

200 grama šećera

2 dl vode

1 kesica od konzervansa (nju dodajete tek u rashlađen rastvor)

5 kilograma zelenog paradajza, pokušajte pronaći baš sitne komade

25 komada papričica (ljutih)

jedna vezica peršunovog lista

3 do 4 poveće glavice crnog luka

jedna vezica celerovog lista

Priprema

Opran paradajz stavite u već zagrejanu rernu na temperaturu od 220 stepeni. Držite ga unutra dok se ne zapeče. Nakon nekoliko minuta obratite pažnju da li se digla kožica. Ako budete dugo čekali moguće je da će vam paradajz biti previše mekan.
U isto vreme na tiganju zapecite ljute papričice, kada se njihova kožica zacrni na par mesta, to je znak da su gotove. Najbolji izbor mogu biti crvene papričice od 15 cm, više su pikantne nego ljute i izgledaju estetski primamljivije. Otkinite im dršku i presecite ih na tri do četiri mesta. Zajedno sa paradajzom ih ubacite u šerpu, u nju dodajte celerov i peršunov list sa sitno naseckanim belim lukom. Sada je potrebno mešavinu preliti sa hladnim rastvorom i pustiti nek sve zajedno odstoji 24 sata uz povremeno mešanje. Posle 24 sata, poređajte sve u staklene tegle i ponovo prelijite sa istim rastvorom. Rastvor se pravi tako što pomenute sastojke zajedno prokuvate, tek kada se ohladi stavljate konzervans, dobro promešajte dok se ne rastopi.

ZIMNICA DO MLEVENOG  PARADAJZA

Sastojci:

10 kilograma paradajza

1 kesica konzervansa

1 kesica vinobrana

1 vezica od peršuna

1 vezica celera

1 osrednja glavica belog luka

1 ljuta papričica, samo po vašoj želji i ukusu

malo ulja

biber i so 

Priprema

Pradajz dobro oljuštiti i samleti u mašini, zatim zasoliti po vašem ukusu. Sipajte vinobran i konzervans, pa svemu dodajte sitno isečeno lišće peršuna, celera i belog luka. Sada sve sastojke dobro promešajte da dobijete finu homogenu smesu.
Mleveni paradajz za zimnicu sada spajte u prethodno sterilisane suve flaše (najbolje je koristiti staklene). Sa vrha ubacite malu kafenu kašičicu ulja, a nakon svega flaše što bolje zatvorite sa celofanom koji ste natopili u alkohol. Ovako pripremljena zimnica sa mlevenim paradajzom možee se koristiti kao dodatak mnogim jelima. Isto tako, zajedno sa naseckanim crnim lukom uz malo ulja čini pravu paradajz salatu za zimnicu.

CEO PARADAJZ ZA ZIMNICU BEZ KONERVANSA

Sastojci 

Paradajz, količina po izbooru

priprema

Operite, pa dobro ocedite i osušite zreo, čvrst i svež paradajz. Poređajte ga u sterilisane, oprane i suve tegle. Odozgo sipajte ulje tako da vam svaki paradajz bude pokriven, pa staklene tegle zatvorite celofanom.

DOMAĆA ZIMNICA SA ČERI PARADAJZOM

Sastojci

30 čeri paradajza

2 kašike maslinovog ulja

kašika balzamiko sirćeta

biber i so.

Priprema

Prepolovite čeri paradajz i pomešajte ga sa dve kašike maslinovog ulja, kašikom balzamiko sirćeta, solju i biberom. Poređajte paradajz po plehu sa presečenom stranom okrenutom na gore, pecite u rerni na 170 stepeni, narednih 50 minuta. Ohladite, stavite u staklene tegle i držite u frižideru.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi