Recepti za ajvar najčešće se prenose s kolena na koleno, a ako vam se čini da vaš nije baš tako ukusan kao mamin ili bakin, vrlo verovatno nešto radite pogrešno.
Iskusne domaćice kažu da je najčešća greška koju pravimo ta što žurimo. Za pripremu ajvara je potrebno vreme i nikako ga ne treba skraćivati!
Ne "požurujte" mešanje
Ujednačena, kremasta struktura ajvara je njegova najvažnija odlika, a ona se postiže dugotrajnim ravnomernim, pažljivim mešanjem mlevenih i oceđenih sastojaka na umerenoj vatri. Vrhunski ajvar nikada ne prašta površnost i aljkavost!
Pecite paprike
Znalci se uglavnom slažu da je pečenje paprika mnogo bolje od svakog dinstanja ili kuvanja. Ukus koji se dobija pečenjem je vrlo teško zameniti bilo kojim drugim.
Ne smeju da izgore
Kora, odnosno kožica paprika i patlidžana sme da pocrni, ali "meso" povrća ni slučajno.
Ne izbegavajte da ih ljuštite
Pečene paprike i pečeni patlidžani se obavezno ljušte. Nema izgovora!
Semenke se moraju ukloniti
Semenke se takođe pažljivo odstranjuju, ali nemojte to činiti tako što ćete paprike ispirati, jer bi u protivnom ceđenje istih bilo dugotrajno. Učinite to kašikom i, naravno, naoružajte se strpljenjem.
Kakav ajvar najviše volite?
Birate "loš" patlidžan
E sad, ima onih koji uopšte ne stavljaju patlidžan u ajvar. Ako ga ipak koristite, onda birajte zdrave primerke, čvrste i sjajne kože jer će biti manje gorki. Otprilike, na 10 kg paprika biće vam potrebno 3 kg patlidžana.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.
Sa Bolombojem je druga priča! Vojnik Zvezde se vratio, a jedan važan detalj može da "pogura" tim do plej-ofa
Jovanović spasao Partizan: Odbranio penal, "zaključao" gol i sačuvao tri boda za kraj godine!
Partizan je u problemu, a postoji samo jedno rešenje: Prvi ispit je pao, vreme je za popravni!
Ovo je trudna verenica ubijenog Nikole iz Kaluđerice: Napadači pucali kroz prozor, čula se vriska i škripa guma
Lalatović skočio na Dudića, novinari sprečili tuču! Pogledajte haos posle utakmice u Novom Sadu