Istražili smo za vas

UN DIJETA - RECEPTI PO DANIMA: Sve na jednom mestu - šta da jedemo kad je proteinski, skrobni, voćni i UH dan?

Autor Maja Gašić

Da ne gubite vreme listajući kuvare i tražeći recepte...

Iako većina misli da je naziv UN dijeta zapravo skraćenica za Ujedinjene nacije, ovoi je daleko od istine. Na engleskom "un-diet" (UN dijeta) zapravo u prevodu znači "ne-dijeta", čime su autori ovog režima hteli da istaknu da su dozvoljne sve namirnice, pa čak i one koje su obično ne preporučuju!

Ono što je vrlo zanimljivo kod ove dijete, jeste što je ekstremno popularna već decenijama, a razlog je upravo jelovnik - čak i slatkiši su dozvoljeni!

Pravila su vrlo jednostavna, smenjuju se proteinski, skrobni, ugljenohidratni i voćni dan, nakon kojih sledi dan "teškog" posta, odnosno 24 sata samo na vodi. Dijeta traje 90 dana i daje neverovatne rezultate.

A ako niste sigurni kako da osmislite jelovnik, šta da jedete kojim danima, dajemo vam predlog...

Doručak je svakog dana isti i uključuje dve do tri iste voćke po izboru ili suvo voće. Ono što se jede za ručak određenog dana jede se i za večeru ali u manjoj količini. Na primer, ručak bez salate količinski iznosi jednu prosečnu porciju, od prilike onoliko koliko stane u dubok tanjir, dok se za večeru jede ista hrana ali u prepolovljenoj količini.

PROTEINSKI DAN

Ručak

  1. Meso – dinstano, bareno ili pečeno (u količini restoranske porcije, 2 – 3 parčeta ili oko 250 gr) ili 3 kuvana ili pečena jaja ili nešto od mlečnih proizvoda pa i soje.
  2. Salata – u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja
  3. Hleb – parče integralnog hleba
  4. Supa – obavezna (bez rezanaca), a ako se konzumiraju mlečni proizvodi onda supa nije obavezna već popijte šolju jogurta ili mleka.

VAŽNO!

Različite vrste proteina se ne mešaju u jednom obroku, a ni u danu. Generalno, akcenat je na jednoj vrsti koncentrisane namirnice u toku jednog dana tako da vaš digestivni trakt ima mnogo lakši zadatak nego da vari više koncentrisanih namirnica zajedno.

Večera

  1. Isto što i za ručak, ali pola mere od ručka, bez supe i hleba. Obavezno je da ako se meso jede za ručak jede se i za večeru, a ako su jaja za ručak, moraju biti i za večeru.

PRIMER RECEPTA: Bataci u marinadi

Sastojci: 2 pileća bataka, ulje, so, biber, mlevena paprika;

Za salatu: špargle, brokoli, karfiol, ulje, sirće, so, biber, seckani peršun

Priprema: Oprati batake i prosušiti papirnim ubrusima. Pripremiti marinadu od ulja, soli, bibera i mlevene paprike. Marinirane batake, stavite u tiganj, dodati vodu, pokriti i dinstati 15 minuta. Skinite poklopac i pustite da voda ispari, pa zapecite batake sa svih strana. U međuvremenu pripremiti mešanu salatu. Blanširati špargle u posoljenoj vodi zajedno sa brokolijem i karfiolom. Procediti povrće dok je još uvek čvrsto (ne sme da se prekuva) i kada se ohladi preliti mešavinom ulja, sirćeta, soli i bibera i posuti sa malo seckanog peršuna.

SKROBNI DAN

Ručak

  1. Varivo - pasulj, grašak, sočivo, pirinač, krompir – kuvano, jedino uz dodatak začina (so, vegeta, biber, kečap, kuvani paradajz) – pun tanjir
  2. Hleb – parče integralnog hleba
  3. Salata – u neograničenim količinama sa maksimalno 1 kašikom ulja

Večera

  1. Isto kao i za ručak, ali pola mere. Večera je bez hleba

PRIMER RECEPTA: Musaka od krompira i sočiva

Sastojci: 200 g sočiva, 3 krompira, 1 šargarepa, 1 paradajz, supa od povrtne kocke, so, biber, peršun

Priprema: Sočivo ne treba potopiti prethodnog dana, već ga samo skuvati 15-20 minuta u slanoj vodi. Skuvati krompire narezati ih na listove. Izrendati šargarepu i paradajz iseći na listove. Slagati: krompir, šargarepa, paradajz, sočivo. Preliti supom, ali ne previše. Začininiti sa malo bibera i soli. Pre posluživanja posuti peršunom.

UGLJENOHIDRATNI DAN

Ručak

  1. Testo - kuvana testenina uz dodatak začina – kečapa ili slično ili pica samo sa dodatkom kečapa ili slano pecivo u količini pice u piceriji (npr. 3 kifle)

Večera

  1. 2 tanja parčeta torte ili 3 – 4 kolača ili 3 – 4 kugle sladoleda
  2. Obavezno – 1 rebro čokolade za kuvanje

PRIMER RECEPTA: Pica sa kukuruznim brašnom

Sastojci: 400 g pšeničnog brašna, 150 g kukuruznog brašna, 20 g kvasca, so

Fil: paradajz, tikvice, šampinjoni, paradajz pire, bosiljak, maslinovo ulje, so, biber u zrnu

Priprema: Zamesiti testo od gore navedenih sastojaka dodajući 3 dl vode. Kada se dobije jednolično elastično testo pokriti ga krpom i staviti na toplo da se diže, oko 2 sata. Na velikom nauljenom limu razvući testo, premazati umakom od paradajza i ostaviti da odmara 30 min. Složite narezan paradajz, tikvice i šampinjone. Peći u rerni na 250 stepeni oko 20 minuta.

VOĆNI DAN

Ručak i večera

  1. Samo mešano voće – neograničena količina

Međutim, ni povrće nije isključeno, a ovo je jedna verzija:

  1. Doručak – kao i svakog dana 2 voćke a ručak i večera može bareno povrće i salata, a slično je sa večerom. Između obroka sa povrćem su užine od mešanog voća.

PRIMER RECEPTA: Voćna musaka

Sastojci: jabuke, drugo sezonsko voće, mleveni orasi ili lešnici

Priprema: U vatrostalnu posudu slagati red jabuka, isečenih na kriške, pa red voća (po izboru ili koje imate u kući), pa opet red jabuka, pa red voća i završiti s jabukama. Može se dodati i par komada suvog voća (smokva, kajsija, šljiva) radi zaslađivanja.
Na vrhu posuti sa mlevenim orasima ili lešnicima i sve zajedno zapeći u zagrejanoj rerni 20 min do pola sata.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.