RECEPT ZA KOLAČ ZA KOJIM JE POLUDEO ČITAV SVET: Torta od "tajnog" sastojka - povrća koje sigurno imate u frižideru!

Ako ste mislili da se koristi samo za slana jela, varate se!

YouTube/InspiredTaste

Kolači se najčešće prave od slatkih sastojaka, ali u ovom slučaju i šargarepa može imati isti ukus kao i omijena čokoladna ili voćna torta! 

Ovaj desert se sastoji od testa, sočnog dela od šargarepe i glazure od krem sira, u smesu možete ubaciti i cimet, orašaste plodove ili nešto što će torti od šargarepe dati vaš pečat!

Sastojci:

za testo

280g brašna

2 kašičice sode bikarbone

kašičica soli

200g šećera

kašičica cimeta

1/4 muškatnog oraščića

4 jaja sobne temperature

60ml neutralnog ulja (suncokretovo, kikirikijevo, laneno)

180g istopljenog putera

1 kašičica ekstrakta vanile

375g krupno rendane šargarepe

60g svetlih grožđica (po želji)

glazura od krem sira

450g krem sira sobne temperature

110g putera sobne temperature

190g šećera u prahu

nekoliko kapljica ekstrakta vanile

narendana kora jednog limuna (količina po želji)

Priprema

Testo

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite puterom i pospite brašnom dva okrugla kalupa sa kružnim obodom (prečnika 20-23cm) i prekrijite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomešajte brašno, sodu, so, šećer i začine. Posebno mikserom umutite jaja dok postanu svetla i penasta.

Nastavite da mutite i polako sipajte ulje i puter, a zatim i kašičicu vanile. Suve sastojke dodajte smesi od jaja i putera. Mešajte lagano ručnom mutilicom ili varjačom samo toliko dok smesa ne postane jednolična. Dodajte krupno rendanu šargarepu i suvo grožđe. Podelite smesu u dva kalupa, ubacite u rernu i pecite oko 25-35 minuta (proverite čačkalicom). Ostavite ih da se sasvim ohlade pre premazivanja.

Glazura od krem sira 

Mikserom umutite krem sir i omekšali puter. Malo po malo dodajte šećer u prahu i mutite najslabijom jačinom. Dodajte ekstrakt vanile i rendanu koru limuna. Jedan deo ohlađenog testa stavite na tanjir za služenje. Stavite nešto manje od polovine glazure od krem sira i ravnomerno rasporedite. Stavite i drugu koru i premažite čitavu tortu. 

Najbolje je čuvati je u frižideru, ali bi bilo poželjno da odstoji petnaestak minuta na sobnoj temperaturi pre služenja.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.