Kolači se najčešće prave od slatkih sastojaka, ali u ovom slučaju i šargarepa može imati isti ukus kao i omijena čokoladna ili voćna torta!
Ovaj desert se sastoji od testa, sočnog dela od šargarepe i glazure od krem sira, u smesu možete ubaciti i cimet, orašaste plodove ili nešto što će torti od šargarepe dati vaš pečat!
Sastojci:
za testo
280g brašna
2 kašičice sode bikarbone
kašičica soli
200g šećera
kašičica cimeta
1/4 muškatnog oraščića
4 jaja sobne temperature
60ml neutralnog ulja (suncokretovo, kikirikijevo, laneno)
375g krupno rendane šargarepe
60g svetlih grožđica (po želji)
glazura od krem sira
450g krem sira sobne temperature
110g putera sobne temperature
190g šećera u prahu
nekoliko kapljica ekstrakta vanile
narendana kora jednog limuna (količina po želji)
Priprema
Testo
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Premažite puterom i pospite brašnom dva okrugla kalupa sa kružnim obodom (prečnika 20-23cm) i prekrijite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomešajte brašno, sodu, so, šećer i začine. Posebno mikserom umutite jaja dok postanu svetla i penasta.
Nastavite da mutite i polako sipajte ulje i puter, a zatim i kašičicu vanile. Suve sastojke dodajte smesi od jaja i putera. Mešajte lagano ručnom mutilicom ili varjačom samo toliko dok smesa ne postane jednolična. Dodajte krupno rendanu šargarepu i suvo grožđe. Podelite smesu u dva kalupa, ubacite u rernu i pecite oko 25-35 minuta (proverite čačkalicom). Ostavite ih da se sasvim ohlade pre premazivanja.
Glazura od krem sira
Mikserom umutite krem sir i omekšali puter. Malo po malo dodajte šećer u prahu i mutite najslabijom jačinom. Dodajte ekstrakt vanile i rendanu koru limuna. Jedan deo ohlađenog testa stavite na tanjir za služenje. Stavite nešto manje od polovine glazure od krem sira i ravnomerno rasporedite. Stavite i drugu koru i premažite čitavu tortu.
Najbolje je čuvati je u frižideru, ali bi bilo poželjno da odstoji petnaestak minuta na sobnoj temperaturi pre služenja.
Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.